Home » D:News » Insula mică o înghite pe cea mare: ce se întâmplă în „cercul de foc” din Oceanul Pacific?

Insula mică o înghite pe cea mare: ce se întâmplă în „cercul de foc” din Oceanul Pacific?

Publicat: 07.04.2014
În noiembrie 2013, o nouă insulă s-a ridicat din mare în Arhipelagul Bonin din Oceanul Pacific, în urma erupţiei unui vulcan submarin, întrt-o zonă situată în aşa-zisul „cerc de foc al Pacificului”, o regiune în care se găsesc numeroşi vulcani activi. Deşi mulţi au crezut că micuţa insulă va pieri curând, înghiţită din nou de ocean, de fapt s-a petrecut cu totul altceva: insula nou-născută nu numai că a continuat să crească, dar s-a şi unit cu o altă insulă, mai mare, din vecinătate.

Insula nou-născută, denumită Niijima, situată la cca. 1000 km de Tokio, creşte întruna şi s-a contopit deja cu o insulă vulcanică mai mare, numită Nishino-shima, din apropierea ei, cele două devenind acum o singură insulă, după cum arată o imagine din satelit obţinută în urmă cu câteva zile.

Masa de uscat astfel formată măsoară acum cca. 1 km în diametru şi, din luna decembrie 2013 şi până acum, şi-a triplat înălţimea, ridicându-se acum cu 60 de metri deasupra nivelului  mării.

Cele două insule contopite se găsesc deasupra unui vulcan submarin care nu mai erupsese din anii 1970, dar care a redevenit activ şi aruncă încă în atmosferă jeturi de aburi, dovadă că erupţiile submarine continuă, lava produsă contribuind la creşterea insulei Nijiima.

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase